SUSHI

Nigiri sushi lososové Maki sushi Temaki sushi Sushi set

Niečo o sushi

Sushi je tradičné japonské jedlo, ktorého história siaha až do 7. storočia. Je to vlastne ochutená ryža, ktorá sa podáva so surovou alebo marinovanou rybou, darmi mora, zeleninou alebo aj ovocím. Je to veľmi ľahko stráviteľné jedlo (môže byť podávané aj ako predjedlo) s najnižšou kalorickou hodnotou a mnohí odborníci na výživu ho považujú za najzdravšiu stravu. Sushi je nielen kulinársky, ale aj malý umelecký výtvor – hotová pastva pre oči. Kto túto delikatesu raz ochutná ťažko jej už odolá.

Sushi sa rozdeľuje do niekoľkých skupín, dve základné sú nigiri a maki. Pri oboch je základom ryža, názvy obrazne pomenovávajú spôsob ich prípravy.

Nigiri znamená vo voľnom preklade „uchopiť do ruky“ a rovnakým spôsobom sa pri jeho príprave tvaruje ryža. V zásade sa z ryžovej masy oboma rukami vyformuje šúľok, na ktorý sa položí kúsok ryby. Takéto sushi sa konzumuje tak, že sa celé zoberie do prstov, zo strany, kde je ryba, sa zľahka namočí do sójovej omáčky a takto sa položí na jazyk. 

Maki znamená baliť, rolovať. Sushi sa pri tomto spôsobe balí do morských rias pomocou bambusovej rohožky a následne sa rovnomerne pokrája na šúľky. Do maki sushi nemusíte hneď ukladať najfajnovejšieho lososa, veľmi chutné je napríklad so zeleninou a ďalšími surovinami. V poslednom čase je populárne používať do sushi suroviny z iných kuchýň, napríklad thajskej alebo kórejskej.

Temaki je kornútik vytvarovaný z riasy nori a naplnený ryžou, zeleninou či rybami, dozdobený pažítkou, petržlenovou vňaťou alebo kučeravým šalátom. Temaki sushi sa môže jesť rukami až po taký kúsok, ktorý dokážete jesť paličkami. Musí sa jesť rýchlo, pokiaľ je riasa nori chrumkavá a nestihla ešte nabrať chuť a vlhkosť surovín, ktoré sú v nej zabalené.

 

YjlhNG