» POLIEVKY
Vietnamská polievka – Pho Ga (kuracia)

recept na stiahnutie v PDF

Suroviny:

1 kg kuraťa, 5 ks hviezdicového anízu (badián), 2 ks kardamonu, 1 ks škorice celej, ryžové rezance, chilli papričku, 1 PL rybacej omáčky / soľ, zväzok cibuľky, koriandrová / petržlenová vňať, limeta / citrón

Príprava:

Kura dáme variť do studenej osolenej vody (cca 2 – 2,5 litra). Keď začne voda vrieť, pridáme nakrájanú mladú cibuľku (2 ks aj s peknou časťou vňate). Keď je kura uvarené, vyberieme ho z vývaru a vykostíme. Kosti vložíme späť do vývaru, pridáme polovicu limety, aníz, kardamon a škoricu. Necháme ďalej variť. Do hotového vývaru pridáme podľa vlastnej chuti rybaciu omáčku (pozor na slanosť). Kým sa vývar dokončí, pripravíme si ryžové rezance (široké) tak, že ich namočíme do vlažnej vody a necháme stáť cca 20-25 minút. Pred podávaním ich scedíme a dáme na 2 minúty do horúcej vody (nevaríme). Opäť scedíme a opláchneme studenou vodou, aby sa nezlepili. Do pripravených tanierov (misiek) vložíme ryžové rezance, naukladáme mäso, posypeme nadrobno nakrájanou mladou cibuľkou, koriandrovou vňaťou a podľa chuti chilli papričkou. Zalejeme horúcim vývarom a pokvapkáme šťavou z limety. Toto je len jeden zo spôsobov prípravy tejto skvelej polievky.


Vietnamská polievka Pho Ga Ostrokyslá polievka

Ostrokyslá polievka

recept na stiahnutie v PDF

Suroviny:

1 kg kuracích chrbtov, 200 g kuracích pŕs, 25 g sušených čiernych húb (judášovo ucho), 25 g sušených húb shitake, 1 ks väčšej mrkvy, 50 g bambusových výhonkov, 2 PL chilli pasty Sambal Oelek, 2 PL destilovaného octu, 2 PL svetlej sójovej omáčky, 3 ks vajec, 3 PL tapioka škrobu, koriandrova / petržlenová vňať

Príprava:

Huby shitake a čierne huby si namočíme na 30 minút do vody. Kuracie chrbty dáme do 1 l studenej osolenej vody a varíme 20 minút (vývar). Uvarené kuracie chrbty vyberieme z vývaru a po vychladnutí oberieme mäso a nakrájame na kocky. Do vývaru vložíme kuracie prsia nakrájané na kocky, bambusové výhonky, shitake huby, čierne huby a mrkvu, všetko nakrájané na kocky. Necháme variť ešte 10 minút. Pridáme svetlú sójovú omáčku, destilovaný ocot a chilli pastu a  varíme ešte 5 minút. Potom pomaly vmiešame 3 rozšľahané vajcia a varíme ešte 5 minút. Tapioka škrob zmiešame so studenou vodou (približne 1 dl) a za stáleho miešania pridáme do hrnca. Necháme variť ešte 10 minút, vložíme mäso z uvarených chrbtov, pridáme koriander, premiešame a polievka je hotová.

Polievka Miso

recept na stiahnutie v PDF

Suroviny:

10cm sušenej morskej riasy, 3 šálky vody, 1 malá cibuľa, 50 g tofu nakrájaného na malé kúsky, 1 PL Miso pasty, nasekaná jarná cibuľka

Príprava:

Riasy opláchnite od soli a namočíte do šálky vody na 5 minút. 3 šálky vody uveďte do varu, pridajte cibuľu nakrájanú na 4mm polmesiačiky a nechajte prikryté variť 5-7 minút. Riasy nakrájajte na malé kúsky a spoločne s vodou v ktorej sa máčali pridajte k cibuľke. Pridajte tofu a varte 3 min. Miso pastu dôkladne rozmiešajte v troške vody. Stiahnite plameň a pridajte rozmiešanú Miso pastu. Pamätajte, že pasta Miso nesmie prejsť varom. Každý tanier ozdobte nasekanou jarnou cibuľkou

Tom Yum Kai - Thajská polievka

recept na stiahnutie v PDF

Suroviny:

50 g Tom Yum pasta / Tom Yum bujón, 500 ml kokosového mlieka, 25 g shitake húb, kuracie prsia alebo krevety, thajská čili omáčka, rybacia omáčka / soľ, limeta, 2 šálky vody, ryža alebo ryžové rezance

Príprava:

Do hrnca vlejeme 600 ml vody a necháme zovrieť. Keď voda zovrie, pridáme Tom Yum pastu (alebo Tom Yum bujón), kuracie prsia (alebo krevety) a huby shitake (vopred namočené aspoň na 20 min.). Keď mäso trochu zmäkne, dolejeme kokosové mlieko. Miešame  2 – 3 minútky, potom pridáme rybaciu omáčku alebo soľ a pokvapkáme šťavou z limety podľa vlastnej chuti. Nakoniec pridáme nakrájanú chilli papričku. Podávame s ryžou alebo s ryžovými rezancami.


Polievka Miso Tom Yum Kai - Thajská polievka

 

MzA0ODk0Nz