» REZANCE A RYŽA
Opekané čínske ryžové rezance

recept na stiahnutie v PDF

Suroviny

500 g kuracie prsia,  500 g ryžové rezance, 1 ks mrkva, 1 ks pór (menší), 150 g kapusta biela hlávková, 1 - 2 ks chilli paprička, 3 PL sójová omáčka tmavá, 5 cl olej

Postup

Ryžové rezance pripravíme podľa návodu, tie naše stačí namočiť na 20 min. do vody, scediť a vložiť na 2 minúty do horúcej prevarenej vody (nevariť) a potom precediť. Kuracie mäso nakrájame na kocky, opražíme na oleji, podlejeme troškou vody a podusíme asi 7-10 minút. Mrkvu a kapustu nakrájame na tenké pásiky a pór na tenké polmesiačiky, chilli papričku nadrobno. Asi po 7 minútach pridáme k mäsu mrkvu a papričku, a po ďalších 7 minútach pridáme kapustu. Necháme vydusiť vodu a všetko ešte krátko orestujeme (aby zelenina nebol príliš mäkká...), pridáme 2-3PL sójovej omáčky. Rezance pridáme k mäsu a spolu ešte osmažíme a prípadne dochutíme sójovou omáčkou. Pri miešaní sa najlepšie osvedčili 2 vidličky (v každej ruke jedna).

Thajské rezance „Pad Thai“ s tofu

recept na stiahnutie v PDF

Suroviny:

500 g ryžových rezancov (širokých), 50 g tofu, 4 PL sézamového oleja, 4 strúčiky cesnaku, 2 čili papričky, 2 jarné cibuľky, 3 PL tamarindovej pasty, 3 PL rybacej omáčky, 2 PL palmového cukru, za hrsť posekaných búrskych orieškov, 3 PL limetovej šťavy, 2 vajcia, vňať koriandru.

Postup:

Ryžové rezance pripravíme podľa návodu, tie naše stačí namočiť na 20 min. do vody, scediť a vložiť na 2 minúty do horúcej prevarenej vody (nevariť) a potom precediť. Cesnak pokrájame na tenké plátky a čili papričky na kolieska. Dáme ich do horúceho oleja a za stáleho miešania smažíme do svetlo hneda. Pridáme tofu nakrájané na pásiky, osmažíme ešte 2 minútky. Potom pridáme scedené rezance a premiešame. Dbáme, aby sa rezance nelepili. Rezance posunieme na jednu polovicu panvice a na druhú polovicu dáme dve vajcia. Miešame ich, až vznikne hustejšia praženička, ktorú zmiešame s rezancami. Pridáme časť pokrájaného koriandru, posekané oriešky a znovu premiešame. V malom množstve teplej vody zriedime tamarindovú pastu, palmový cukor a rybaciu omáčku. Po rozpustení pridáme tekutinu k rezancom, premiešame a odstavíme. Preložíme na tácku a posypeme pokrájaným koriandrom a jarnou cibuľkou. Podávame s limetou, alebo citrónom pokrájaným na mesiačiky. Podľa chuti si môžeme jedlo dochutiť cukrom, rybaciou omáčkou, či zriedenou tamarindovou pastou.


Opekané čínske ryžové rezance Thajské rezance Pad Thai s tofu Opekaná ryža s vajcom „Kao Pad Kai“

Opekaná ryža s vajcom „Kao Pad Kai“

recept na stiahnutie v PDF

Suroviny

500 g jasmínovej ryže, 5 PL arašidového oleja, 3 – 4 vajcia, 4 strúčiky , posekaného cesnaku, 2 – 3 jarné cibuľky, 1 nakrájaná mrkva na drobno, 1 ČL sezamu, 100 g hrášku, 100 g kukurice

Postup

Ryžu opláchneme a uvaríme podľa návodu. Necháme odstáť. Vo woku na rozpálenom oleji osmažíme cesnak, bielu časť cibuľky, mrkvu  a sezamové semienka. Na malej panvičke si urobíme z vajec suchšiu praženičku a vložíme je spolu s hráškom a kukuricou do woku. Pridáme ryžu a celé ešte 3 - 4 min. restujeme za stáleho miešania. Posypeme nakrájanou vňaťou z cibuľky  môžeme podávať.

Podľa chuti môžeme pridať chilli papričku alebo sójovú omáčku ...

 

ZGUwNWU