» KURACIE MÄSO
Čínske kura „Kung-Pao“

recept na stiahnutie v PDF

Suroviny:

500 g kuracieho mäsa (prsia alebo vykostené stehná), 2-3 hrste arašidov (alebo posekaných mandlí), 1/2 ČL glutamanu sodného (nemusí byť), 2-3 PL tapioka múky, cca 1 dcl sójovej omáčky, arašidový olej, 1 malá čili paprička alebo 1 strúčik cesnaku, 1/2 ČL mletého zázvoru (prípadne nakladaného), 1 ČL korenia piatich vôní ( Ngu Vi Huong korenie), 1/2 ČL soli, môžeme pridať aj inú zeleninu podľa chuti (bambusové výhonky, nakladané kukuričky...)

Príprava:

Mäso pokrájame na prúžky a v miske zmiešame s polovicou sójovej omáčky, korením piatich vôní, soľou, zázvorom, tapioka múkou a glutamanom sódnym. Necháme marinovať v chladničke minimálne 30 minút (čím dlhšie, tým lepšie, môže byť aj do druhého dňa). Na panvici zohrejeme arašidový olej (cca 4-5 PL), keď chceme jedlo pikantné, opečieme 1 rozdrobenú čili papričku (môže byť aj čili omáčka) alebo pokrájaný cesnak. Pridáme mäso a opekáme zo všetkých strán cca 3-4 minúty, kým mäso nezhnedne. Potom pridáme arašidy a opekáme ďalšie cca 3 minúty. Nakoniec pridáme zvyšnú sójovú omáčku a zeleninu, vtedy to začne prskať a šumieť, mäso zhnedne do finálnej podoby.

Podávame s jasmínovou ryžou a zeleninovou oblohou.

Kuracie mäso na thajský spôsob „Pad Khing Kai“

recept na stiahnutie v PDF

Suroviny:

500 g kuracieho mäsa, svetlá sójová omáčka, 200 g nakladaného zázvoru, hubová omáčka, 25 g čiernych sušených húb, cesnak, arašidový alebo ryžový olej, sezamový olej, chilli paprika

Príprava:

Do studenej vody namočíme huby minimálne na 20 minút, ktoré potom nakrájame na drobné kocky. Taktiež nakrájame na drobno aj kuracie mäso. Do nakrájaného mäsa pridáme postupne nakrájanú chilli papričku a rozpučený cesnak a spolu pekne premiešame. Necháme si rozohriať panvicu s arašidovým alebo ryžovým olejom a dusíme zmiešanú zmes do zmäknutia. Postupne pridávame zázvor, na kocky nakrájané huby, trošku vody a necháme povariť. Na záver pridáme hubovú omáčku, sójovú omáčku a sezamový olej podľa chuti.

Pad Khing Kai môžeme podávať s rezancami, ale odporúčame Vám vyskúšať našu výbornú jasmínovú ryžu.


Čínske kura Kung Pao Kuracie mäso na thajský spôsob Pad Khing Kai Thajské zelené kari s kuracím mäsom

Thajské zelené karí s kuracím alebo hovädzím mäsom

recept na stiahnutie v PDF

Suroviny:

400 g kuracieho alebo hovädzieho mäsa, 3 PL zelenej kari pasty (použite hotový výrobok), 0,5 l kokosového mlieka, 5 malých čerstvých rozštvrtených Thajských baklažánov, 2-3 čerstvé červené ostré čili papričky rozrezané diagonálne, 2 limetové lístky natrhané na menšie časti, 1/4  hrnčeka sladkých bazalkových lístkov (nemusí byť), 1,5  PL rybacej omáčky, 1,5  PL cukru,1 PL oleja (nie olivového, ale kukuričného, slnečnicového alebo arašidového oleja), na ozdobu sladké bazalkové lístky a narezané červené čili papričky

Príprava:

Do mierne rozohriateho oleja dáme pastu zo zeleného karí a miešame pokiaľ nezačne voňať. Znížime teplotu a postupne po malých množstvách pridávame kokosové mlieko. Miešame, pokiaľ sa na povrchu nevytvorí zelená vrstva. Pridáme mäso nakrájane na tenké plátky a limetové lístky, povaríme až kým neprenikne ich vôňa a mäso nie je dostatočne uvarené. Pridáme zvyšné kokosové mlieko, ochutíme cukrom a rybacou omáčkou. Keď začne zmes vrieť, pridáme baklažány a dovaríme ich, pokiaľ nie sú hotové.

Pred servírovaním ozdobíme lístkami sladkej bazalky a červenými čili papričkami.

 

N2IyZTZmOD